هر آنچه باید در طراحی سایت شرکتی بدانید

ویژگی های سایت شرکتی عالی

ما در گروه اسکوپ با تجربه سالیان طراحی وب سایت در شیراز و سایر نقاط کشور ، طراحی سایت شرکتی را به ۵ قسمت مهم تقسیم بندی می کنیم و در این مطلب ویژگی های حیاتی در مورد هر یک از آن ها را عنوان خواهیم کرد .

  • طراحی صفحه اصلی
  • فوتر وب سایت
  • صفحه درباره ما
  • صفحات داخلی وب سایت
  • مدیریت BACK END پشتیبان

ویژگی های صفحه اصلی برای طراحی وب سایت شرکتی

 بازدیدکننده بیشترین تاثیرات اولیه را از صفحه اصلی می گیرد. جاییکه اولین نگاه کاربر به کسب و کار شماست. او در چند ثانیه پس از دیدن صفحه اصلی وب سایت، شرکت شما را قضاوت خواهد کرد. پس شما فقط چند ثانیه فرصت دارید که برند و حوزه فعالیت شرکت را معرفی کنید. اوباید در همان چند ثانیه اول مطمن شود به یک وب سایت شرکتی معتبر ورود پیدا کرده است. انتخاب یک قالب سایت شرکتی حرفه ای میتواند اولین گام باشد.با سرچ کردن در خصوص نمونه سایت های شرکتی موفق انتخابتان راحت تر خواهد بود.

۱. نام دامنه

آدرس وب سایت شما و ایجاد نام دامنه یکی از اولین گام ها برای ایجاد وب سایت است و بدون آن نمی توانید یک سایت کارآمد داشته باشید.

دامنه را ساده با املایی آسان انتخاب کنید تا بازدیدکنندگان، شما را بدون مشکل پیدا کنند. اگر نام دامنه ایده آل شما قبلا انتخاب شده است، خارج از چارچوب فکر کنید و خلاق باشید.

۲. نام شرکت

نام شرکت شما باید در جایی در صفحه اصلی ظاهر شود و به بازدیدکنندگان اطمینان دهد که به وب سایتی که به دنبال آن بودند آمده اند. کاربران برای یافتن نام شرکت شما نباید اسکرول کنند.

۳. نوار جستجو

برخی از کاربران دقیقا می دانند که از سایت شما چه می خواهند و فقط برای پیمایش به آن صفحه به کمک نیاز دارند. پس حتما در صفحه اول نوار جستجوو داشته باشید تا کاربر در کمترین زمان ممکن به هدفش از ورود به سایت شما برسد.

۴. لوگو

لوگوها نیز باید در بالای صفحه اصلی ظاهر شوند. لوگوها  را میتوان به راحتی به خاطر آورد و این موضوع بین ذهن  مشتری و  شرکت شما پیوندی را ایجاد می‌کند. اگرچه ممکن است نام شرکت شما را به خاطر نداشته باشد،  اما ممکن است شمارا با لوگویتان تشخیص دهد و به یاد آورد .

۵. توضیحات

یک توضیح کوتاه یا شعار شرکت باید در جایی نزدیک به نام یا لوگوی شرکت ظاهر شود. عبارت کوتاهی که مشخص می‌کند شما چه کسی هستید و چه کاری انجام می‌دهید. اینکار صفحه  را برای بازدیدکنندگانی که برای اولین بار به وب سایت شما می‌آیند به سرعت آماده می‌کند. 

۶. نوار ناوبری یا Navigation bar

چه در کنار و چه در بالای صفحه، یک نوار ناوبری باید قرار داده شود تا کاربران را قادر سازد تا سایت شما را کاوش کنند و محصولات یا اطلاعات مورد نظر خود را بیابند.

۷. CTA ها

یک CTA، (Call to Action) یا کلیک فراخوان ، می‌تواند هر چیزی باشد، از «ایجاد ورود به سیستم»، «مشاوره رایگان»، تا «تماس فوری» . این یک درخواست از بازدیدکننده برای ایجاد تعامل با شماست که بسیار تاثیرگزار خواهد بود.

۸. تصاویر

وب سایت شما باید با یک یا چند تصویر هدر یا یک تصویر بک گروند همراه باشد تا به بازدیدکنندگان یک تصویر بصری از شرکت شما ارائه دهد. این تصاویر می تواند تبلیغاتی باشد مثل اعلان تخفیفات یا جشنواره ها و حتی مزیت های رقابتی شما نسبت به رقبا  یا می تواند طرح گرافیکی باشد که به طور خاص برای سایت شما طراحی شده است. آنچه مهم است این است که تصاویر به حفظ توجه کمک می کنند زیرا پردازش آنها نسبت به حجم زیاد متن آسان تر است. تصاویر می توانند نمایش اسلاید یا ویدئو باشند. هر رسانه تصویری بهتر از یک صفحه متن  هر چند ساده در ذهن می ماند و راحت تر درک می شود.

۹. پیوندهای داخلی

هدف یک وب سایت فقط رساندن افراد به صفحه اصلی شما نیست. در عوض، از صفحه اصلی خود برای ترغیب بازدیدکنندگان به قسمت های دیگر سایت استفاده کنید.

پیوندهای داخلی باعث می شود که کاربران مدت بیشتری در صفحه شما بمانند. به عنوان مثال اگر مطلبی در خصوص یکی از خدمات شرکت خود را بارگزاری کرده اید در همان قسمت لینکی برای خواندن دیگر خدمات قرار دهید

۱۰. گواهینامه ها

در صفحه اصلی حتما از گواهینامه های معتبر، شرکت هایی که طرف قرارداد شما هستند و حتی نظرات مشتریان خود استفاده کنید زیرا به وب سایت شما اعتبار ویژه ای می بخشد.

۱۱. چت زنده

از نرم افزار چت با پشتیبان به عنوان فرصتی برای ارتباط با بازدیدکنندگان سایت و ارائه خدمات بالاتر به مشتریان استفاده کنید. اگر از ابزار چت با پشتیبان یا اپراتور استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که کاربران پس از اینکه برای مدت معینی در صفحه اصلی یا سایر پیوندهای داخلی قرار گرفتند، به صورت اتومات از آنها خواسته می‌شود که با اپراتور صحبت کنند.

 

۱۲. اشتراک مشترک

گرفتن ایمیل یا شماره تماس برای اشتراک در خبرنامه ها، ارسال اطلاعیه ها و مقالات هم یکی از روش هاییست که در صفحه اول می تواند منجر به تعامل شود.

ویژگی های فوتر وب سایت شرکتی

فوتر در پایین هر صفحه قرار می گیرد و پیوندهایی را ارائه می دهد که به بازدیدکنندگان کمک می کند تا به صفحات مورد نظر خود منتقل شوند.

۱. گزینه ها

در انتهای صفحه اصلی شما، و هر صفحه، باید یک لیست پیوندی از مکان‌هایی باشد که بازدیدکنندگان معمولاً مایل به پیمایش هستند. نمونه‌هایی از این مکان‌های سایت عبارتند از: وبلاگ، ، صفحه «درباره» شرکت، صفحه خدمات، پشتیبانی مشتری، پرسش‌های متداول و هر پیوند خاص دیگری که به تجربه کاربران شما مرتبط است.

 

۲. آیکون های رسانه های اجتماعی

قدرت بازاریابی رسانه های اجتماعی را نمی توان دست کم گرفت . به منظور جذب بازدیدکنندگان به صفحات توییتر،اینستاگرام و فیس بوک خود یا هر پیام رسان دیگر نمادهای رسانه های اجتماعی را در فوتر  هر صفحه قرار دهید.

صفحه درباره ما وب سایت شرکتی شما

صفحه درباره ما بازدیدکنندگان را به کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرکت شما سوق می دهد. اگرچه بسیاری از این م.ارد می توانند در صفحه اصلی قرار گیرند، اما صفحه درباره ما به عنوان یک الزام به کاربرانی اختصاص داده می شود  که مایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرکت هستند. و اینجا بهترین مکان برای برندینگ و  استفاده از داستان سرایی برند باشد.

۱. داستان شرکت

 سوزان گرین، یکی از برترین متخصصان طراحی وب سایت های شرکتی که به شرکت‌ها کمک می‌کند تا وب بهتری ایجاد کنند، توصیه می‌کند: “آیا حکایت جالبی در مورد نحوه شروع کسب‌وکار وجود دارد؟ آن را به اشتراک بگذارید. یک داستان خوب درگیری احساسی و ذهنی را در صفحه‌ای درباره ما یک شرکت در حوزه های سخت هم ممکن می کند.” محتواوی صفحات وب سایت  “حقایق مهم شرکت هستند اما داستان ها به خاطر سپرده می شوند و به شما کمک می کنند با مشتریان خود ارتباط برقرار کنید

۲. . نقشه محل کسب و کار شما

یک نقشه و آدرس کاربران را به محل دفتر یا فروشگاه شما هدایت می کند. این به آنها کمک می کند تا بفهمند کجا شما را پیدا کنند. یک شرکت بزرگتر با چندین ویترین نیز ممکن است شامل جستجوی کاربران برای یافتن نزدیکترین مکان به آنها باشد. یک کسب و کار کوچکتر فقط باید یک یا دو آدرسی که دارد را درج کند.

۳. ساعات کاری

اگر فقط در زمان‌های خاصی در دسترس هستید، این مورد را در صفحه “درباره ما” قرار دهید. داشتن ساعات کاری به طور واضح به افراد کمک می‌کند بدانند چه زمانی بیشتر به تماس‌های آن‌ها پاسخ می‌دهید.

۴. اطلاعات تماس

اطلاعات تماس به کاربران راهی برای ارتباط با شما می دهد. یک یا چند شماره تلفن و یک آدرس ایمیل پشتیبانی را در صفحه درباره خود وارد کنید. به این ترتیب، هر کسی که سؤالات بیشتری دارد می‌تواند به سرعت با شما تماس بگیرد.

۵. فرم تماس

فرم تماس راه دیگری برای در دسترس قرار دادن شرکت شما برای کاربران است. فرم‌های تماس، اطلاعات شخصی افراد را مورد نیاز شما را جمع‌آوری می‌کنند و در عین حال یک بستر به آن‌ها می‌دهند تا بتوانند مشکلات و سوالات  خود را بیان کنند.

 

۶. . بیوگرافی

بیوگرافی برای سازمان شما و بنیانگذاران آن به بازدیدکنندگان کمک می کند تا بهتر درک کنند که با چه کسانی تجارت می کنند. مردم دوست دارند آشنایی و احساس خوبی در مورد جایی که زمان و پول خود را سرمایه گذاری می کنند داشته باشند. بیوگرافی شرکت می تواند صفحه درباره شما را با داستان سرایی و حکایات شخصی تاثیرگزار کند.

۷. همکاری با ما / مشاغل

صفحه تیم و/یا همکاری با ما ابزاری است که به بازدیدکنندگان نشان می‌دهد که در شرکت شما فرصت هایی است که می‌توانند با شما کار کنند.

۸. . تیم ها و کارکنان

صفحات کارکنان اغلب بر اساس اینکه چه کسی چه کاری را انجام می دهد مرتب می شود، به این معنی که آنها از نظر افرادی که در بازاریابی، فروش، تحقیق و غیره کار می کنند، فهرست شده اند. این صفحات شامل عکس ها با نام و عنوان کارمندان است.این موضوع با توجه به اینکه سازمان شما چه دپارتمان هایی دارد و از چه بخش هایی تشکیل شده است، در هر شرکت متفاوت می باشد.

۹. . بیوگرافی کارمند

بیوگرافی های کوتاه از کارمندان  تنوع سازمان شما را از نظر علایق، سوابق و طرز فکرشان نشان می دهد. گنجاندن بیوگرافی کوتاه برای کارمندان به همه این فرصت را می دهد که تأثیر شخصی خود را بر افرادی که به سایت شما می آیند بگذارند.

۱۰. رسانه

بسیاری از شرکت ها یک جزء ویدیویی را در صفحه تیم یا مشاغل خود قرار می دهند که شامل مصاحبه با کارمندان واقعی است. در این مصاحبه های میتوان در خصوص فعالیت های شرکت خیلی صاددقانه در محیط شرکت روی بازدیدکننده تاثیر گذاشت. کامپوننت های ویدئویی همچنین رتبه بندی SERP را بهبود می بخشد.

۱۱. . صفحه ویژه گی ها

به عنوان یک شرکت متفاوت احتمالاً می خواهید صفحه ویژگی ها را اضافه کنید تا به بازدیدکنندگان نشان دهید که چگونه در مقابل رقبای خود متمایز هستید.

۱۲. . وبلاگ

وبلاگ ها برای هر سازمانی که مایل است ترافیک سایت خود را از طریق محتوای منحصربفرد بالا ببرد، یا مایل به انتشار منظم مقالات است، عالی است. حتی اگر یک وبلاگ نویس نیستید، داشتن یک وبلاگ در سایت شما الزامیست. یکی از مهمترین ارکان رشد seo  سایت، قسمت وبلاگ شما می باشد.

گروه اسکوپ با توجه به اهمیت صفحه وبلاگ به چند ویژگی مهم آنها می پردازد.  

  • وبلاگ ها را می توان به روش های مختلفی سازماندهی کرد، اما مهم است که آنها سازماندهی شوند. خوانندگان و بازدیدکنندگان باید درک روشنی از نحوه دسته بندی مطالب وبلاگ شما داشته باشند که چگونه می توانند محتوای مرتبط با علایق خود را پیدا کنند.

 

  • عملکرد جستجوی وبلاگ

ما قبلاً در مورد داشتن یک نوار جستجو در هر صفحه صحبت کردیم، اما وجود یک نوار جستجو در صفحه وبلاگ شما ضروری می باشد.

 

  • منابع

سعی کنید مقاله ها دارای منابع موثق باشند و یا اگر مطلبی در مقاله ها استفاده می شود آن را لینک کنید به منبع اصلی آن. این کار به مقاله شما ارزش بالایی می دهد.

 

  • نظرات

گنجاندن بخش نظرات بعد از مقاله ها  به خوانندگان اجازه می دهد در یک بحث فروم مانند که نشان می دهد محتوای شما چقدر جذاب است شرکت کنند.

 

  • پیوندهای داخلی وبلاگ

اگر بازدیدکننده ای به وبلاگ شما علاقه مند باشد، ممکن است به وبلاگ دیگری از دستگاه های مشابه علاقه مند شود. از این فرصت استفاده کنید و نوار یا لیستی از مقاله های پیشنهادی  اضافه کنید که به طور بالقوه می تواند آنها را برای مدت بیشتری در سایت شما نگه دارد.

۱۳. اینفوگرافیک

اینفوگرافیک یک مفهوم بزرگ را در یک تصویر کوچک را توضیح می دهد. اگر شرکت شما اینفوگرافیک دارد که فرآیندها یا داده ها را توضیح می دهد، آن را از طریق یکی اط صفحات وب سایت  در دسترس قرار دهید.

ویژگی های Back-End وب سایت شرکتی

استفاده از ابزارهای مختلف در طراحی وب سایت شرکتی برای بهینه سازی، ذخیره اطلاعات، توسعه و … بسیار مهم است.

۱. ابزار CMS

یک سیستم مدیریت محتوا (CMS) به سازماندهی و حفظ تمام محتوای موجود در وب سایت شما کمک می کند. حتی اگر پستی را بعد از رویداد یا تعطیلات مربوطه حذف کنید، می‌توانید آن را در CMS ذخیره کنید، اگر بعداً دوباره به آن نیاز داشتید.

بسیاری از پلتفرم‌های CMS دارای صدها افزونه قابل تنظیم برای هر موردی هستند. به عنوان مثال افزونه های محبوب وردپرس بی شماری برای فروشگاه های تجارت الکترونیک وجود دارد.

۲. ابزار سئو/بهینه سازی

ابزارهای نرم افزار سئو به شما کمک می کنند تا محتوای کلمه ای را به گونه ای جذب کنید که بیشترین بازدید کننده را جذب کند. بهینه سازی کلمات کلیدی به شما کمک می کند تا از کلماتی که دیگران جستجو می کنند استفاده کنید تا آنها را مستقیماً به وب سایت خود هدایت کنید.

۳. تجزیه و تحلیل سایت

ابزارهای تجزیه و تحلیل به شما کمک می کند بفهمید چه کسی به سایت شما می آید و چقدر زمان صرف آن می کند. این نوع بینش برای تجزیه و تحلیل اثربخشی صفحات یا محتواهای خاص به منظور تغییر استراتژی های ناموفق عالی است.

۴. هاست یا میزبان وب سایت

مانند نام دامنه، وب سایت ها بدون هاست یا میزبان نمی توانند کار کنند. اگر از یک سازنده وب سایت استفاده می کنید، نیازی به نگرانی در مورد ارائه دهنده میزبانی وب ندارید زیرا سایت شما احتمالاً از طریق آنها میزبانی می شود و لازم نیست نگران یافتن میزبان خارجی باشید.

۵. توضیحات متا محتوا

در بک‌اند، وب‌سایت شما باید گزینه اضافه کردن توضیحات متا به محتوا و به‌روزرسانی عنوان آن را به شما ارائه دهد. این برای بهبود سئو مفید است، زیرا اضافه کردن کلمات خاص در توضیحات متا باعث می شود سایت شما در جستجوهای خاص ظاهر شود.

 

در انتها امیدواریم این مطلب بتواند به شما در طراحی وب سایت شرکتی ایده آل کمک کرده باشد.

شما می توانید برای مشاوره و یا سفارش طراحی وب سایت شرکتی با متخصصین گروه اسکوپ ارتباط برقرار کنید. گروه اسکوپ به ضمانت سالها تجربه و بهره گیری از دانش روز متخصصان خود با  طراحی سایت وردپرسی در شیراز با جلسات و پشتیبانی حضوری و در تمامی اقسی نقاط کشور به صورت جلسات انلاین در کنار شما عزیزان  قرار خواهد گرفت تا در رقابت فشرده دنیای دیجیتال مارکتینگ گامی بزرگ بردارید.